Μπάσκετ » Εθνική

FIBA: «Ισχυρό μήνυμα οι τιμωρίες» !!

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Πηγή: ΣΠΟΡ-FM

Μήνυμα προς γνώση και συμμόρφωση χαρακτηρίζει η FIBA την απόφασή της να επιβάλει τιμωρίες για τα όσα έγιναν στο φιλικό της Ελλάδας με τη Σερβία.

«Η FIBA πιστεύει πως η απόφασή της θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους παίκτες ότι η συμπεριφορά τους εντός και εκτός παρκέ πρέπει να είναι πάντα υποδειγματική και συμμορφωμένη με τους κανόνες του μπάσκετ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η FIBA ανακοίνωσε ότι τέσσερις παίκτες θα τιμωρηθούν και στις ομοσπονδίες των χωρών τους θα επιβληθεί πρόστιμο μετά τις πρόσφατες συμπλοκές σε φιλικό αγώνα στην Ελλάδα. Στις 19 Αυγούστου, στο παιχνίδι Ελλάδα-Σερβία, προς το τέλος της αναμέτρησης ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ δύο παικτών, του Αντώνη Φώτση και του Μίλος Τεόντοσιτς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο να εξαπλωθούν και να γίνουν βίαιες συμπλοκές μεταξύ αρκετών παικτών των δύο ομάδων. Ο αγώνας διεκόπη αμέσως και δεν συνεχίστηκε ποτέ.

Η FIBA άρχισε επίσημη έρευνα μετά τον αγώνα και ανακοινώνει τα αποτελέσματά της:

Ο Σέρβος παίκτης Νέναντ Κρστιτς τιμωρείται για τρεις αγωνιστικές από επίσημα παιχνίδια που περιλαμβάνουν διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Παράλληλα στον παίκτη επιβάλλεται πρόστιμο 45.000 ελβετικών φράγκων (35.000 ευρώ).

Ο συμπαίκτης του, Μίλος Τεόντοσιτς, τιμωρείται επίσης με δύο αγωνιστικές αποκλεισμού από τις διοργανώσεις της FIBA. Η σερβική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης τιμωρείται με συνολικό πρόστιμο 20.000 ελβετικών φράγκων (15.000 ευρώ).

Οι Έλληνες παίκτες Αντώνης Φώτσης και Σοφοκλής Σχορτσανίτης τιμωρούνται με δύο αγωνιστικές αποκλεισμού από τις διοργανώσεις της FIBA. Η ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης τιμωρείται με συνολικό πρόστιμο 20.000 ελβετικών φράγκων (15.000 ευρώ).

Τα χρήματα από τα πρόστιμα θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους παίκτες μπάσκετ. Η FIBA πιστεύει πως η απόφασή της θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους παίκτες ότι η συμπεριφορά τους εντός και εκτός παρκέ πρέπει να είναι πάντα υποδειγματική και συμμορφωμένη με τους κανόνες του μπάσκετ.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν έφεση».


«Πολύ γρήγορα η απόφαση της FIBA...»

Μπορεί η τιμωρία των δύο αγωνιστικών που επέβαλε η FIBA σε Φώτση και Σχορτσανίτη να μην ήταν εξοντωτική, αλλά φαίνεται πως δεν έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά και η δυσαρέσκεια είναι δεδομένη και αποφασίστηκε να κατατεθεί έφεση, που εκδικαστεί άμεσα.

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ για την τιμωρία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας εκδόθηκε πολύ γρήγορα, εννοώντας προφανώς ότι τα αρμόδια όργανα δεν είχαν επιδείξει ανάλογη... βιασύνη στην επιβολή ποινών σε αντίστοιχα επεισόδια, όταν οι «καμπάνες» είχαν ηχήσει μήνες μετά. Παράλληλα, στην ΕΟΚ συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που το παιχνίδι με τη Σερβία δεν συγκαταλεγόταν στα επίσημα της FIBA, δεν είχε δικαιοδοσία για να επέμβει και να τιμωρήσει τους παίκτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η FIBA προχώρησε πολύ γρήγορα στην απόφαση για τα όσα διαδραματίστηκαν στον αγώνα Ελλάδα - Σερβία στο τουρνουά Ακρόπολις - Eurobank. Από δύο αγωνιστικές ήταν η τιμωρία για Αντώνη Φώτση και Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Με τρεις αγωνιστικές τιμωρήθηκε ο Νέναντ Κρστιτς και με δύο ο Μίλος Τεόντοσιτς».


«Το σύστημα της FIBA είναι μονοκρατορία»

Μεθοδευμένη χαρακτήρισε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA) για τις τιμωρίες των Σχορτσανίτη, Φώτση, Κρστιτς και Τεόντοσιτς για τα όσα έγιναν στο φιλικό παιχνίδι Ελλάδας-Σερβίας, στις 19 Αυγούστου. «Το σύστημα της FIBA είναι μονοκρατορία και πρέπει να αλλάξει και να εκδημοκρατιστεί», είπε ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ ενώ άφησε υπαινιγμό ότι υπάρχουν «άλλες προθέσεις».

«Είναι μια πρωτοφανής απόφαση για την ταχύτητα, τη μεθόδευση και την αντιδημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε. Αποδεικνύει ότι το σύστημα της FIBA είναι μονοκρατορία και πρέπει να αλλάξει και να εκδημοκρατιστεί», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε: «Είχα καταθέσει πλήρες σχέδιο για το διαχωρισμό της εκτελεστικής εξουσίας και ήταν ένας από τους λόγους που αντέδρασαν στη δική μου υποψηφιότητα. Εύχομαι αυτή η απόφαση να μην προδιαγράφει και άλλες προθέσεις».


Ίβκοβιτς: «Είναι ένα σοκ για μας»

Με έκπληξη υποδέχτηκε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς την τιμωρία των Τεόντοσιτς και Κρστιτς, σε αντίθεση με τον τελευταίο, που έδειξε να περιμένει μια τέτοια «καμπάνα». «Είναι ένα σοκ για μας. Πλέον είμαστε αναγκασμένοι να παραταχθούμε χωρίς τους δύο καλύτερους παίκτες μας στα πρώτα παιχνίδια και πρέπει να δούμε πώς θα αντεπεξέλθουμε», δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σερβίας.

Από την πλευρά του, ο σέντερ των «πλάβι» ανέφερε: «Περίμενα μία απόφαση σαν κι αυτή. Φυσικά και είμαι στενοχωρημένος και απογοητευμένος. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Καταλαβαίνετε τη θέση μου. Ό,τι έγινε ανήκει στο παρελθόν. Πρέπει να επικεντρωθούμε πλέον στα παιχνίδια που έχουμε μπροστά μας».

Live Scores
Videos